Digitale veiligheid in de keten: lessen voor thuis en op het werk

Gepubliceerd op 9 december 2024 om 10:40

In een wereld waarin digitale afhankelijkheden steeds groter worden, is de beveiliging van de toeleveranciersketen een cruciaal thema. Dit geldt niet alleen voor bedrijven, maar ook voor onze privélevens. Of je nu een organisatie runt die moet voldoen aan NIS-2-regelgeving of simpelweg je thuisnetwerk veilig wilt houden, de principes zijn hetzelfde: kwetsbaarheden in een keten kunnen grote gevolgen hebben.

Dit artikel verkent de parallellen tussen zakelijke en privé-ketens, en hoe we van beide situaties kunnen leren om digitaal veiliger te worden.

NIS-2 en digitale ketens

De Europese richtlijn NIS-2 stelt strengere eisen aan de digitale weerbaarheid van bedrijven en organisaties, met een sterke focus op zogenaamde ketenafhankelijkheid. Een van de speerpunten is dat bedrijven niet alleen hun eigen systemen moeten beveiligen, maar ook risico’s in hun toeleveranciersketen moeten beheersen. Dit betekent: inzicht krijgen in je keten, risico’s identificeren en maatregelen nemen.

Hoewel NIS-2 primair gericht is op organisaties, zijn de principes net zo toepasbaar op je prive leven. Ook thuis ben je afhankelijk van een keten van apparaten, software en bovenal gebruikers. Zonder beveiligingsmaatregelen loop je het risico dat een zwakke schakel jouw digitale veiligheid in gevaar brengt.

Het thuisnetwerk als digitale keten

Net zoals bedrijven met meerdere leveranciers werken, bevat een thuisnetwerk vaak meerdere apparaten, gebruikers en verbindingen. Een zwak wachtwoord of een niet-geüpdatet apparaat kan net zo goed een toegangspoort zijn voor cybercriminelen als een slecht beveiligde leverancier in een bedrijfsomgeving..

Om je thuisnetwerk net zo veilig te maken als een goed beveiligd bedrijfssysteem, kun je dezelfde methoden toepassen:

1. Stel sterke wachtwoorden in en gebruik een wachtwoordmanager

Zorg ervoor dat elk apparaat en account een uniek, sterk wachtwoord heeft. Overweeg een wachtwoordmanager zoals MindYourPass om het beheer makkelijker te maken.

2. Houd alles up-to-date

Updates zijn niet alleen belangrijk voor je werkapparaten, maar ook voor je thuisapparaten. Dit geldt voor laptops, telefoons én slimme apparaten.

3. Segmentatie van je netwerk

Gebruik een gastnetwerk voor slimme apparaten en gasten. Dit voorkomt dat een zwakke schakel directe toegang heeft tot je hoofdnetwerk.

4. Schakel tweestapsverificatie in

Bescherm accounts extra door tweestapsverificatie in te stellen, zodat een wachtwoord alleen niet voldoende is om toegang te krijgen.

5. Gebruik een firewall en goede antivirussoftware

Net zoals bedrijven hun netwerken beschermen met firewalls en monitoring, is dit thuis ook een hulpmiddel.

6. Bewustwording en training

Praat met gezinsleden over digitale veiligheid: van het herkennen van phishing-mails tot het gebruik van sociale media en het belang van veilige wachtwoorden.

Zakelijk en prive zijn onlosmakelijk verbonden

In een tijd waarin werk en privé steeds meer door elkaar lopen, is het belangrijk te erkennen dat digitale veiligheid op beide vlakken niet los van elkaar staat. Een kwetsbaarheid in je thuisnetwerk kan bijvoorbeeld via een werkapparaat impact hebben op je organisatie, en omgekeerd.

• Voor bedrijven betekent dit voldoen aan richtlijnen zoals NIS-2 en aandacht besteden aan leveranciersbeheer.

• Voor particulieren betekent dit bewustwording en implementatie van basismaatregelen in het thuisnetwerk.

Conclusie: eén ketting, twee schakels

Digitale veiligheid stopt niet bij de voordeur van je kantoor of huis. Of het nu gaat om een bedrijfsnetwerk dat aan NIS-2 moet voldoen, of een thuisnetwerk dat gedeeld wordt door gezinsleden, de principes blijven in de basis hetzelfde.

Investeer dus in de beveiliging van je digitale keten, zowel zakelijk als privé. Want uiteindelijk is jouw digitale veiligheid – of het nu thuis of op werk is – maar zo sterk als de zwakste schakel in de keten.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.